Więcej informacji
CMC Klej cukrowy w proszku Food Colours
(inaczej Tyloza, Karboksymetyloceluloza, Klej cukierniczy, Klej spożywczy, Klej jadalny)
Pojemność: 20g
Zastosowanie: Klej cukierniczy w proszku, bez zapachu i smaku. Syntetyczny odpowiednik gumy tragakantowej. Stosowany do klejenia dekoracji cukrowych. Działa też jako stabilizator, poprawiając elastyczność i plastyczność mas cukrowych. Nadaje wyrobom odpowiednią gęstość oraz stabilność i ułatwia pracę z masą.
Sposób użycia:
Klej cukierniczy:
Do łączenia dekoracji cukrowych i lukru plastycznego (pozwala na łączenie nawet ciężkich elementów): płaska łyżeczka proszku CMC na 10 łyżek stołowych wody - wymieszać mikserem, pozostawić na kilka godzin. W razie potrzeby rozcieńczyć wodą.
Dodatek do masy:
2,5-7,5 g CMC na każde 500 g masy cukrowej - zacząć od najniższej dawki, bardzo dokładnie zagnieść, następnie w miarę potrzeby dodać więcej. Po dodaniu CMC masa szybciej wysycha i twardnieje dlatego jeśli masa za bardzo wyschnie należy dodać odrobinę gliceryny.