SKŁADNIKI:

1 budyń owocowy
1 szklanka uprzednio zredukowanego o połowę soku porzeczkowego

200g tłuszczu roślinnego 70%
aromat waniliowy
cukier do smaku
wege mleko w proszku (opcjonalnie)
barwnik różowy syntetyczny
5 herbatników wegańskich (np. z Lidla)

PRZYGOTOWANIE:

Dokładnie mieszamy razem suche składniki, wodę, sok oraz łyżkę margaryny i z tego gotujemy budyń na minimalnym ogniu, mieszając mikserem na niskich obrotach (uwaga! łatwo taki budyń przypalić! ręczną trzepaczką nie zdążycie mieszać). Herbatniki zalać odrobiną soku( do połowy bo jak zmiękną to można je ugnieść w misce by reszta też namokła), poczekać aż namokną i utrzeć je mikserem lub łyżką na pastę przypominającą konsystencją masło orzechowe. Gdy budyń będzie zimny ucieramy go pozostałą ilością margaryny i pastą z herbatników.